Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λ. Κατσέλη στη Δράμα οι δήμαρχοι του Ν. Δράμας της παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα- προτάσεις τους.
Σ’ αυτό καταγράφονται οι βασικές προτεραιότητες της Τ.Α. στον τομέα της απασχόλησης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, αφορούν την προώθηση και ενίσχυση των τοπικών στρατηγικών απασχόλησης ως κύριο μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και ενσωμάτωσης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων με άξονες
Ειδικότερα στο ψήφισμα επισημαίνονται οι παρακάτω επτά άξονες
1. Τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων και την ανακατανομή εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να προβεί σε θεσμικές ρυθμίσεις, μεταφέροντας αρμοδιότητες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, αποκεντρώνοντας τη λήψη των αποφάσεων και δημιουργώντας ευέλικτα πλαίσια πολιτικής για την απασχόληση.
2. Την επιλογή ολοκληρωμένων μορφών παρέμβασης στο πλαίσιο μιας ενιαίας τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της εργασίας που θα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τα τοπικά εταιρικά σχήματα με κυρίαρχο ρόλο αυτόν της Αυτοδιοίκησης. Κατάρτιση Ολοκληρωμένων Περιφερειακών και Τοπικών Προγραμμάτων για την απασχόληση και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
3. Την προώθηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, στις τοπικές δράσεις για την απασχόληση σε συνάφεια με τις βασικές κατευθύνσεις για ενίσχυση της καινοτομίας, την αειφόρο ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του τοπικού παραγωγικού δυναμικού.
4. Την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με θεσμικά και οικονομικά μέτρα.
5. Την άμεση αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ με τη μετατροπή του σε κεντρικό επιτελικό οργανισμό. Τα Δημοτικά Γραφεία Απασχόλησης που ιδρύονται με τους νέους Ο.Ε.Υ. των Καλλικρατικών Δήμων σε στενή συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας, καθώς και στην υλοποίηση των σχετικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.
6. Την καθιέρωση αξιόπιστου συστήματος, σύνθετων περιφερειακών και τοπικών, στατιστικών δεικτών. Έκδοση σχετικών στοιχείων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ.
7. Την παροχή δυνατότητας στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις τους, να γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος Νέων Θέσεων Εργασίας του ΟΑΕΔ, καθώς και των λοιπών Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης.
Πρόταση για το Ν. Δράμας
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του καθημερινά διογκούμενου κύματος ανεργίας στο Ν. Δράμας προτείνεται η σύνταξη και εξασφάλιση χρηματοδότησης ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης που θα περιλαμβάνει:
Α. Οριζόντιες δράσεις (μέτρα-κίνητρα) ενίσχυσης της απασχόλησης στο Ν. Δράμας.
1. Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας με :
α) Επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
όλων των κλάδων ( βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο, οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις κλπ.)
β) Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.
2. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%. Ειδικές ενισχύσεις για προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
3. Ενίσχυση Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών ανέργων. Επιπλέον ενισχύσεις για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
4. Πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας με προοπτική την παραπέρα απασχόλησή τους στον φορέα μαθητείας.
5. Προγράμματα κατάρτισης/ επανακατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους σε αντικείμενα που θεωρούνται κρίσιμα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ή των επιχειρήσεων του Ν. Δράμας.
Β. Πρωτοβουλίες Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση της Απασχόλησης
1. Χρηματοδότηση σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΑΗΔ προγραμμάτων αυτεπιστασίας για απασχόληση ανέργων από επαγγέλματα σε κρίση ( π.χ. οικοδομικά), για κάλυψη εργασιών συντήρησης και βελτίωσης τοπικών υποδομών και δικτύων, έργων περιβαλλοντικής προστασίας κλπ.
2. Χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας (Συνεταιρισμοί, ΜΚΟ κλπ.) σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.
3. Θεσμοθέτηση σε αγροτικούς και ορεινούς ΟΤΑ, της μόνιμης περιοδικής απασχόλησης για την διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
4. Επιχορήγηση θέσεων μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ( τομείς παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.)
5. Ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων ή απολυμένων άνω των 50 ετών.
6. Δράσεις δικτύωσης Δημοτικών Γραφείων Απασχόλησης με ΟΑΕΔ, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο κλπ.
7. Ανταλλαγές εμπειριών και τεχνογνωσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για υλοποίηση Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης.
Γ. Τεχνική Στήριξη Προγράμματος.
Δομή Στήριξης και Δημοσιότητα για την προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες μπορούν να σχεδιαστούν, να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν από τοπικό εταιρικό σχήμα του Ν. Δράμας με τυπική μορφή και με τη συμμετοχή κατά κύριο λόγο Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης ( ΝΠΔΔ και Επιχειρήσεις), αναπτυξιακών φορέων( π.χ. ΑΝΕΔ Α.Ε. ), Επιμελητηρίων, Μ.Κ.Ο., Συνεταιρισμών κλπ.
Το υπόμνημα υπογράφουν οι δήμαρχοι του νομού:
Κυριάκος Χαρακίδης: Δήμαρχος Δράμας
Αναστάσιος Χατζηλαζάρου: Δήμαρχος Δοξάτου
Μελέτης Μαυρίδης: Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου
Νικόλαος Καγιάγλου: Δήμαρχος Παρανεστίου
Άγγελος Λύσσελης: Δήμαρχος Προσοτσάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου