Σμαρώ Διαματή
«Όχι» στα ρουσφέτια
και τις αδιαφανείς διαδικασίες
Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Με αφορμή τα όσο ειπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από τον πρώην Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δράμας κ. Ρεστέμη και τον προέδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί η νέα Διοικήτρια του ΘΧΠ κ. Σμαρώ Διαμαντή αναφέροντας πως με τέτοιες πρακτικές δεν μηδενίζεται το έργο του ΘΧΠ Δράμας.
Στην τηλεοπτική αυτή εκπομπή, αναφέρθηκαν μια σειρά από ζητήματα όπως: η μη συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΘΧΠ, το που πάνε τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις διάφορες δράσεις, ότι υλοποιεί η νέα διοίκηση, ότι σταμάτησε η σίτιση των στο νέο κτίριο του Θεραπευτηρίου κ.α. στα οποία και απάντησε διεξοδικά η κ. Σ. Διαμαντή αναφέροντας χαρακτηριστικά.
1..Σίτιση ΑΜΕΑ: «Πριν γίνει το νέο κτίριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονέων και συναποφασίστηκε όπως δίνεται στα παιδιά ένα κρύο σάντουιτς και όχι γεύμα προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να απασχολούνται περισσότερη ώρα στα εργαστήρια, καθώς το υπάρχων εστιατόριο είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα παιδιά.»
2.Δραστηριότητες: «Ειπώθηκε ότι σταμάτησαν οι δραστηριότητες, ότι σταμάτησε η Μουσικολόγος, η Θεατρολόγος, δραστηριότητες που αφορούν την θεραπευτική ιππασία. Οι δραστηριότητες αυτές σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2009, όταν έληξε η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΘΧΠ, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια 2000-2006» και προγραμμάτων της ΕΕ που αφορούσαν την ανάληψη δραστηριοτήτων εκ μέρους κάποιων φορέων. Τα ωφελούμενα άτομα αυτής της προγραμματικής σύμβασης ήταν 200 άτομα με νοητικά στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες 70 άτομα και με ειδικές αναπηρίες 30 άτομα. Η σύμβαση αυτή περιελάμβανε δραστηριότητες που αφορούσαν την πρόσληψη ενός Μουσικολόγου, μιας Θεατρολόγου, τη λειτουργία εργαστηρίου οικόσιτων, την υλοποίηση εκδρομών, καθώς επίσης και την ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την διοργάνωση μιας διημερίδας ύψους 21 χιλ ευρώ περίπου. Όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση τον Μάιο καμιά από αυτές τις δραστηριότητες δεν υπήρχε. Που ήταν ο Σύλλογος Γονέων από το 2009; Γιατί δεν διερωτήθηκαν τόσο καιρό γιατί σταμάτησαν αυτές οι δραστηριότητες;»
3.Θεραπευτική Ιππασία: «Μεγάλος λόγος έγινε για την θεραπευτική ιππασία, η οποία και αυτή υλοποιήθηκα μέσω της προαναφερθείσας προγραμματικής σύμβασης και υλοποιούνταν στο νομό Σερρών σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Τα παιδιά έκαναν μια διαδρομή 2,5 ωρών να πάνε και να έρθουν, κάτι πολύ κουραστικό για τα παιδιά, αλλά και πολύ δαπανηρό. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό σε Δραμινή επιχείρηση ,στο Δοξάτο, από την ερχόμενη άνοιξη, εξοικονομώντας χρήματα, και δίνοντας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περισσότερα παιδιά, στηρίζοντας μια Δραμινή επιχείρηση, και ταυτόχρονο πιο ξεκούραστα για τα παιδιά. Μάλιστα οι δωρεές που μας ήρθαν, έχει γραφτεί ότι είναι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.»
4.Εργαστηρια: «Όταν παραλάβαμε τη διοίκηση δεν βρήκαμε σε λειτουργία κανένα εργαστήριο οικόσιτων, αλλά και δύο βασικά εργαστήρια που αφορούν τις βασικές δραστηριότητες των παιδιών, το εργαστήριο του θερμοκηπίου και το εργαστήριο της κεραμικής, δεν λειτουργούσαν. Με δικές μας πρωτοβουλίες λειτουργήσαμε τα δύο αυτά εργαστήρια, στο χώρο του νέου κτιρίου.»
5.Τί έκανε η νέα διοίκηση: «Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσουμε το νέο κτίριο. Ένα κτίριο που ήταν κλειστό πάρα πολύ καιρό. Θέλω να ακούσω από το Σύλλογο Γονέων αν έγιναν παρεμβάσεις προς την προηγούμενη διοίκηση, που ενώ είχε κάνει εγκαίνια, δεν λειτούργησε το κτίριο. Εμείς τολμήσαμε να το λειτουργήσουμε και ενώ ήταν καινούργιο κάνουμε συνεχώς διάφορες παρεμβάσεις προκειμένου να έχουμε ένα άριστο περιβάλλον για τα παιδιά μας. Εξοπλίσαμε το Φυσιοθεραπευτήριο του καινούργιου κτιρίου με 14 χιλ ευρώ. Λειτουργήσαμε τα εργαστήριο της κεραμικής, αγοράζοντας ένα φούρνο, απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του.»
6.Περιφερειακή δομή: Στο Νευροκόπι είχε χτιστεί ένα προστατευόμενο διαμέρισμα πριν το 2004 προκειμένου να δημιουργηθούν περιφερειακές δομές κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης του ΘΧΠ.. Το διαμέρισμα αυτό η προηγούμενη διοίκηση το κράτησε κλειστό. Συναντηθήκαμε με τον νέο δήμαρχο Νευροκοπίου για να δούμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτή τη δομή.»
7. Μπάσκετ: «Συνεχίζουν τα παιδιά με την βοήθεια ενός εργοθεραπευτή να προπονούνται 3 φορές την εβδομάδα»
8. Λειτουργία κατοικιών: «Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος λειτούργησαν δύο κατοικίες. Με το που ήρθαμε βρήκαμε ανθρώπους να εργάζονται χωρίς συμβάσεις, μιας και είχαν λήξει τον Νοέμβριο του 2009. Η νέα διοίκηση κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα και να λειτουργήσει τις κατοικίες αυτές σε νέα βάση με μόνιμο προσωπικό. Τα παιδιά αυτά τα επισκέπτεται γιατρός, παρακολουθούν προγράμματα στο νέο κτίριο. Το κακό της νέας Διοίκησης είναι ότι δεν καλεί τις τηλεοράσεις όταν τα παιδιά του Θεραπευτηρίου κάνουν δράσεις. Δεν έχουμε αυτή την αντίληψη.»
9.Κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας: «Το Θεραπευτήριο έχει αλλάξει φιλοσοφία. Στηρίζεται σε κανόνες οικονομικής διαφάνειας και σε κανόνες αξιοκρατικούς. Χωρίς να είμαι υποχρεωμένη, οι αποφάσεις του Δ.Σ. έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΘΧΠ και μέσω του προγράμματος διαύγεια, από το Μάρτιο, και το τελευταίο ευρώ του Δραμινού πολίτη, θα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να δει που πηγαίνει.»
10.Παρεμβάσεις στην μονάδα: «Στο ερώτημα που πήγαν τα λεφτά που εξοικονομούμε έχω να σας πω ότι δεν πήγαν στη δική μου τσέπη, αλλά σε παρεμβάσεις που κάνουμε στην μονάδα. Έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη διαμόρφωση που γίνεται στο ισόγειο του θεραπευτηρίου προκειμένου να αυξηθούν οι κλίνες και να φιλοξενήσουμε συμπολίτες μας, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Δείτε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην εξωτερική όψη του παλιού κτιρίου. Δείτε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο νέο κτίριο.»
11.Αποθεματικό: «Σ’ ότι αφορά το αποθεματικό του Θεραπευτηρίου έχω να πω ότι πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, καθώς είναι σταθερά τα έσοδα του, από τις συντάξεις των τροφίμων»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου