Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση στη βουλή για τη φημολογούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το Πυροσβεστικού Κλιμάκιο του Δήμου Παρανεστίου και να το συγχωνεύσει με τον Πυροσβεστικό Σταθμό Δράμας.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους του Δήμου αλλά και τους εργαζόμενους στο Κλιμάκιο πυροσβέστες.
Η συγκεκριμένη υπηρεσιακή μονάδα καλύπτει εδώ και χρόνια επιχειρησιακά τον Δήμο Παρανεστίου (ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας, και ο μεγαλύτερος του νομού, με 10 Τοπικές Κοινότητες και 38 Οικισμούς και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από και προς Δράμα και μεταξύ των Κοινοτήτων του) και ανταποκρίνεται απολύτως ικανοποιητικά στις ανάγκες της αρμοδιότητάς του που παρουσιάζονται κάθε τόσο (δασικές και αστικές πυρκαγιές, απεγκλωβισμός από τροχαία, ανεύρεση ατόμων που χάνονται, αντλήσεις υδάτων κ.α.).
Στελεχώνεται από 11 μόνιμούς πυροσβέστες και 7 εποχικής απασχόλησης. Είναι δε, εξοπλισμένο με 3 πυροσβεστικά αυτοκίνητα διαφόρων τύπων και έχει ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης αφού δεν πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, νερό, δημοτικά τέλη και έξοδα συντήρησης του κτιρίου τα οποία έξοδα βαραίνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Παρανεστίου.
Σε περίπτωση κατάργησής του θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιχειρησιακής κάλυψης της περιοχής από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Δράμας καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες (63 χιλιόμετρα από τη Δράμα έως τον πλέον απομακρυσμένο οικισμό), οι κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα τελείως δυσχερείς, το ορεινό οδικό δίκτυο εξαιρετικά δύσκολο και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην επαρχιακή οδό Δράμας – Παρανεστίου – Ξάνθης μεγάλος.
Σε αυτές τις παραμέτρους πρέπει να προστεθεί η ύπαρξη 700 χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στην περιοχή ευθύνης του Δήμου μας μεταξύ αυτών και το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, που είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Καταγράφηκε ως Παρθένο (έκταση 11.000 στρέμματα) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής οικολογικής και ιστορικής αξίας. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα, της σιμίδας κλπ τα οποία θα μείνουν σε ένα βαθμό απροστάτευτα.
Ερωτάται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
1.Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να καταργήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παρανεστίου;
2.Υπάρχει σκέψη από την κυβέρνηση ώστε να στελεχωθεί περαιτέρω το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο το οποίο λόγω της διεύρυνσης του Δήμου έχει να καλύψει τώρα μεγαλύτερες ανάγκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου