Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους πτυχιούχους αγρότες, έναντι 5 ευρώ το στρέμμα από 5 έως 25 χρόνια


Δηλώσεις Υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα στην εκπομπή «Πρωινό Mega» και στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, μιλώντας σήμερα το πρωί  στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», στην εκπομπή «Πρωινό Mega» και στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο, μεταξύ άλλων, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


Απόσπασμα δηλώσεων για το σχέδιο νόμου παραχώρησης αγροτικής γης του ΥΠΑΑΤ:

«Εμείς κάνουμε πράξη τις εξαγγελίες. Έχει εξαγγείλει ο κ. Σκανδαλίδης, εδώ και κάποιους μήνες τη διάθεση  αγροτικής γης στους αγρότες, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους. Και αυτό γίνεται πράξη τώρα.

Όταν λέω «τώρα» εννοώ μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. Θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ευελπιστούμε και ελπίζουμε με τις διαδικασίες της Βουλής μέσα στο Σεπτέμβριο να είναι νόμος του κράτους και θα αρχίσει αμέσως η διάθεση των χωραφιών στον κόσμο.

Θέλω να σας πω ότι αυτά τα χωράφια που θα δώσουμε, είναι καθαρά. Εδώ και μήνες εργαζόμαστε, για να μην βγάλουμε στον «αέρα» κάποια χωράφια και αρχίσουν μετά να λένε «όχι αυτό είναι διεκδικούμενο, αυτό είναι NATURA, είναι αρχαιολογικός χώρος» και τα λοιπά.

Σε όλους τους νομούς έχει γίνει η καταγραφή. Έχουμε ξεκαθαρίσει τα «καθαρά», τα οποία είναι 3 εκατ. στρέμματα. Η παραχώρηση θα είναι με ένα συμβολικό ενοίκιο, 5 ευρώ το στρέμμα, με συμβάσεις από 5 έως 25 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια.

Πρώτον, δεν θα μοιράσουμε εμείς σαν Υπουργείο τα στρέμματα. Οι Περιφερειάρχες θα πάρουν την αρμοδιότητα καθαρά και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ποια είναι αυτά; Εμείς λέμε ο δικαιούχος να είναι αγρότης, να είναι νέος κάτω των 30 ετών, να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής, να είναι το χωράφι του όμορο με αυτό που είναι του Δημοσίου.

Τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Εάν ψηφιστεί το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο, αμέσως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία από τους Περιφερειάρχες».

Απόσπασμα δηλώσεων για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ:

«Πρώτον, δεν κλείνουμε κανέναν οργανισμό, κλείσαμε μόνο την ΑΓΡΟΓΗ, την καταργήσαμε παλιά. Απλά συγχωνεύουμε τέσσερις οργανισμούς, το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΕΕΓΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΕΛΟΓΑΚ.

Είναι τέσσερις οργανισμοί, οι οποίοι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Βεβαίως χρειάζονται οι οργανισμοί, αλλά χρειάζεται κυρίως να εξυπηρετηθεί ο αγρότης.

Αυτό λοιπόν που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν ότι ο κάθε οργανισμός έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν υπήρχε διασύνδεση και δεν έφτανε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στον αγρότη.

Στους τέσσερις οργανισμούς, οι οργανικές θέσεις ήταν 2.885 που δεν ήταν καλυμμένες, ενώ συνολικά δουλεύουν 700 άτομα. Σήμερα και με τον καινούριο φορέα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει αυτός σωστά, όπως το έχουμε σχεδιάσει, 1.000 άτομα.

Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν, το προσωπικό θα αξιολογηθεί και θα μετακινηθεί αν χρειαστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου