Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Με συμβολικές καταλήψεις των Δικαστικών Μεγάρων και συνέχιση της αποχής τους μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου απαντούν οι Δικηγόροι όλης της χώρας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Ανυποχώρητοι
Οι δικηγόροι


Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Στο συμβολικό αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων όλης της χώρας προχώρησαν την Τετάρτη οι δικηγόροι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της προωθούμενης ρύθμισης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν είναι κλειστό. Σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημειώνουν ότι δεν θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης, προσθέτοντας ότι η αύξηση των παραβόλων καθιστά απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας (πλην της Αθήνας), οι δικηγόροι θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους ως τις 21 Φεβρουαρίου. Οι Δικηγόροι προσπάθησαν με θεμιτά συνδικαλιστικό τρόπο, να επισημάνουμε στην κυβέρνηση ότι είναι απέναντι της, κι αυτό οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη της.

Στην Δράμα η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου ξεκίνησε στις 8 το πρωί και διήρκησε δύο ώρες, ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος  παραχώρησε συνέντευξη τύπου αναφέροντας τα ακόλουθα: «Συζητείται σήμερα στη βουλή των Ελλήνων το σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης που αφορά στο Δικηγορικό Λειτούργημα. Οι βασικές του κατευθύνσεις συντρίβουν τον Δικηγόρο- Λειτουργό της Δικαιοσύνης και τον καθιστούν όμηρο των οικονομικών συμφερόντων και υπάλληλο των μεγάλων Δικηγορικών Εταιρειών.
Την ύστατη στιγμή οι Δικηγόροι όλης της χώρας με τη συμβολική μας κατάληψη δείχνουμε στην κυβέρνηση ότι είναι απέναντι της η συντριπτική πλειοψηφία των μαχόμενων Δικηγόρων.
-Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην πολυεπαγγελματική και διατοπική εταιρία και στην άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων από δικηγόρους.
-Ζητάμε τη διατήρηση των ελαχίστων- ενδεικτικών αμοιβών των δικηγόρων σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες πράξεις και την κατάργηση της έγγραφης συμφωνίας ως υποχρεωτικό όρο καθορισμού της εν γένει δικηγορικής αμοιβής.
-Αρνούμαστε τη διαφήμιση με τρόπο που δεν συνάδει στη λειτουργηματική φύση του δικηγόρου.»

Στην Ξάνθη
Για δύο ώρες απέκλεισαν τα δικαστήρια της Ξάνθης και τα μέλη του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης. Ο αποκλεισμός που έγινε το πρωί της Τετάρτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολικής διαμαρτυρίας για το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, που συναντά την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου.
Οι δικηγόροι της Ξάνθης συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι την επόμενη Δευτέρα ενώ το Σάββατο πραγματοποιείται νέα ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα

Οι πολίτες κατανοούν
Στο ιστορικό των κινητοποιήσεων των Δικηγόρων όλης της χώρας,  αναφέρθηκε ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «17 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια των Προέδρων αποφασίστηκε μία κατ’ αρχήν 48ωρη αποχή από τα καθήκοντα μας. Η δυναμική που αναπτύχθηκε από τους επαρχιακούς συλλόγου, γιατί οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά, δεν συμμετέχουν, ήταν τέτοια που ώθησε ουσιαστικά την Ολομέλεια στο να ξανασυνεδριάσει  και να παρατείνει την αποχή των δικηγόρων από το λειτούργημα τους. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται και η ουσία κάθε αποχής ή απεργίας ή διεκδίκησης είναι ακριβώς, να φτάσει στο κοινωνικό σύνολο η αντίδραση, γιατί αν ο καθένας αντιδρά μόνος του, στο μικρόκοσμο του, είναι προφανές ότι η εξουσία δεν χαμπαρίζει απ’ αυτά. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι προκαλούμε μια επιπλέον ταλαιπωρία στους πολίτες. Βεβαίως, από την πρακτική που έχουμε διαμορφώσει μέχρι τώρα και τη συνδικαλιστική μας εμπορεία φροντίζουμε και ρυθμίζουμε κάποιες υποθέσεις που είναι κατ’ επείγουσες, που παραγράφονται, που υπάρχουν πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος παρέχει άδεια σ’ αυτές τις κατ’ επείγουσες περιπτώσεις  να εκδικαστούν. Προφανώς ο πολίτης δεν θα χάσει κανένα δικαίωμα, θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως από μια ολιγόμηνη αναβολή, αλλά αυτό που υφίσταται τώρα ο Δικηγόρος είναι προφανές ότι αφορά και τον οποιοδήποτε πολίτη της χώρας.»

Τα «Casus Belli» των δικηγόρων
Ανυποχώρητοι στα τρία από τέσσερα αιτήματα τους είναι οι δικηγόροι. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε ότι «Casus Belli» αποτελεί, η διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών, η κατάργηση του έγγραφου τύπου και η πολλαπλή έδρα της δικηγορικής εταιρείας, ενώ αν δεν τα βρούν στο πλαίσιο της διαφήμισης, δεν είναι και προς θάνατον. Επί του θέματος ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ένα πλαίσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στους κανόνες του δικηγορικού λειτουργήματος.

Μονοπώλιο η Δικαιοσύνη
Αναφερόμενος δε στα τρία επίμαχα σημεία ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι δεν τολμά να φανταστεί το τι θα γίνει αν τα υιοθετήσει τελικώς η κυβέρνηση.
Για να δώσει και στους πολίτες να καταλάβουν τη διάσταση του προβλήματος που θα δημιουργηθεί ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να φανταστείτε το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε μεγάλη δικηγορική εταιρεία να συνεργαστεί εταιρικά με δικηγόρους με οποιοδήποτε Πρωτοδικείο της χώρας  και να ιδρύσει υποκαταστήματα  στα επί μέρους πρωτοδικεία.
Δηλαδή θεωρητικώς υπάρχει η δυνατότητα ένα μεγάλο Δικηγορικό Γραφείο να πάρει τους 63 προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων και να συστήσει μαζί τους μία εταιρεία η οποία θα διαφεντεύει τη Δικηγορία στην Ελλάδα. Αυτό το πράγμα είναι αντίθετο και προς το λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας και προς την ανεξαρτησία του Δικηγόρου, αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε μονοπώλιο στην παροχή Δικηγορικών Υπηρεσιών. Εμείς δεν είμαστε απλοί πάροχοι υπηρεσιών, εμείς προασπίζουμε συμφέροντα του πολίτη, που έχουν σχέση με την περιουσία του, την αξιοπρέπεια του, την ελευθερία του πρωτίστως. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει λειτουργηματικός χαρακτήρας του Δικηγόρου και να γίνεται υπάλληλος ή «συνεργάτης» μιας οποιασδήποτε μεγάλης εταιρείας.

Βίαιη έξοση των νέων δικηγόρων από το χώρο
«Θα γίνει «Κόλαση» αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει με ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση ψηφίσει το νομοσχέδιο. « Είναι προφανές ότι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση ωθεί σε βίαιη έξωση – αποβολή χιλιάδες νέους συναδέλφους οι οποίοι προσπαθούν να σταδιοδρομήσουν. Επίσης, αλλάζει τη μορφή της Δικηγορίας. Δεν είναι πλέον ο Δικηγόρος στον οποίο απευθύνεσαι και τους λες την υπόθεση που έχεις και του ζητάς να τη χειριστεί. Ο Δικηγόρος είναι πλέον μέλος μιας μεγάλης εταιρείας στο οποίο είναι προφανές ότι θα προστρέξουν οι νέοι συνάδελφοι, για να έχουν μία στοιχειώδους διασφάλιση , ένα συμβολικό μισθό και η οποία εταιρεία θα ρυθμίζει τα της Δικηγορίας σε όλη της Ελλάδα. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Σκέφτεστε ότι μπορεί να γίνει μία εταιρεία από τα νομικά τμήματα των μεγάλων τραπεζών, η οποία θα είναι πανελλαδικής ισχύος, η οποία εταιρεία θα έχει αφενός τους δικηγόρους  που θα χειρίζονται τις υποθέσεις προς το συμφέρον της εταιρείας και αφετέρου θα πηγαίνει ο πολίτης να ζητάει προστασία  απέναντι στην μονοπωλιακή μεταχείριση των τραπεζών. Σκέφτεστε ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείας μπορούν να κάνουν τις κοινοπραξίες τους και να συστήσουν Δικηγορικές Εταιρείες και να πηγαίνει ο πολίτης να ζητά προστασία  για την απαλλοτρίωση του δρόμους, το οποίο θέλει να κατασκευάσει η μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, και ο Δικηγόρος θα είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής;» είπε επίσης

Οι δικηγόροι εμπόδιο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων
«Είναι καθοριστικής σημασίας για το νομικό μας πολιτισμό, και γενικός για την ευρωπαϊκής αντίληψης περί δικαίου, ο πολίτης να έχει Δικηγόρο της απεριόριστης εμπιστοσύνης του και ο Δικηγόρος να αισθάνεται ελεύθερος και ανεξάρτητος από κάθε εξουσία.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξουσίες πρωτίστως βάλουν κατά των Δικηγόρων Είναι γιατί τους βρίσκουν αγκάθι και εμπόδιο στα όποια σχέδια τους.
Απέχουν 55 Δικηγορικοί Σύλλογοι σ’ όλη τη χώρα , κάναμε την Παρασκευή μια πορεία περί τους 3 χιλ δικηγόρους  στην Αθήνα. Έκλεισε το κέντρο της Αθήνας  από τους μαχόμενους Δικηγόρους, η πορεία κατευθύνθηκε από τη Βουλή στο Υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δεν έδειξαν τίποτα. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτή η κινητοποίηση. Και βεβαίως αυτό το προκάλεσε την αντίδραση της Ολομέλειας απευθυνθήκαμε και στην ΕΣΗΕΑ στο ΕΣΡ γιατί αυτό συνιστά ωμή παραβίαση των υποχρεώσεων να μεταδίδουν και των δικαιωμάτων του πολίτη να πληροφορείται. Γιατί γίνεται αυτό άραγε; Η εξήγηση που δίνουμε είναι προφανής. Γιατί πίσω από τα κανάλια βρίσκονται μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι προφανές ότι ο λειτουργηματικός χαρακτήρας και η ανεξάρτητη φύση του Δικηγορικού λειτουργήματος τους είναι εμπόδιο στο να επιβάλουν αυτά που θέλουν να επιβάλουν και προωθούν τέτοιου είδους λύσεις. Είμαστε απέναντι. Και επαναλαμβάνω θα γίνει κόλαση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.»

27 Φεβρουαρίου οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας
Οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο σύμφωνα με το νόμο και τον κώδικα περί δικηγόρων, διεξάγονται την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, του 3ου έτους από τις εκλογές. Φέτος θα γίνουν την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011. Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν 179 Δικηγόροι. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν αναρτηθεί, οι υποψηφιότητες έχουν κλείσει .Υπάρχει μία υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, αυτή του κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου και υπάρχουν εννέα υποψηφιότητες για τις οκτώ θέσεις του διοικητικού Συμβουλίου. Οι Δικηγόροι της Δράμας μαζικά συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό είναι παράδοση και κατάκτηση του Σώματος. Ελπίζω και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου