Η Διαχείριση των Απορριμμάτων είναι το πλέον εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας σήμερα, αλλά και ολόκληρη η χώρα μας, με απρόβλεπτες Περιβαλλοντικές, Κοινωνικές και Οικονομικές διαστάσεις.
Δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι περιοχές της Ελλάδας και οι πόλεις που έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης των Απορριμμάτων, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια με συνέπεια, όσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα να οξύνεται ακόμα περισσότερο.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 Δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι Ανεξέλεγκτες Χωματερές ζουν και βασιλεύουν και οι εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων είναι πάρα πολύ ελάχιστες.
Επομένως, το πρόβλημα με τα απορρίμματα του Δήμου Δράμας δεν πρέπει να το προσπερνάμε έτσι, τόσο εύκολα και τόσο άκριτα. Στους περισσότερους από εμάς έμεινε ως ένα πρόβλημα κακής διαχείρισης και έλλειψης σχεδιασμού και προνοητικότητας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που θα ξεπεραστεί πολύ εύκολα με μια Νέα Δημοτική Αρχή με καλύτερη διαχειριστική ικανότητα και μεθοδικότητα. Είναι μήπως, η κατάσταση αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα από άποψη σκουπιδιών, το αποτέλεσμα της έλλειψης μιας μακροχρόνιας πολιτικής Ανακύκλωσης από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, όπως ισχυρίζεται μια μερίδα Δραμινών Πολιτών ; Πολιτική μάλιστα που περιέπαιζε τους δημότες ;
Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Είναι προς τιμήν, βέβαια, της Νέας Δημοτικής Αρχής που από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε είναι η Διαχείριση των Απορριμμάτων. Στη χώρα μας έγιναν δεκάδες προσπάθειες Ανακύκλωσης που κατέληξαν σε αποτυχία χτίζοντας σταδιακά ένα έντονο κλίμα δυσπιστίας για κάθε επόμενη προσπάθεια Ανακύκλωσης. Έτσι η Νέα Δημοτική Αρχή κάνει μεν μια καλή εκκίνηση, ξεκινά όμως μια νέα προσπάθεια πάνω σε ένα αρνητικό κλίμα.
Πράγματι, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλε με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Περιφέρειας και των περιορισμών του Περιφερειακού Σχεδιασμού, των έντονων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών κ.λ.π., δεν μπόρεσε να δώσει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα και το αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος και η οριστική επίλυση του προβλήματος να δυσκολεύει χρόνο με το χρόνο.
Η πολιτική ατολμία της Κεντρικής Διοίκησης και του Κράτους, της Περιφέρειας Α – Μ – Θ, η αναποφασιστικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ελλιπής ενημέρωση και πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και η άγνοια των νέων τεχνολογιών διαχείρισης των απορριμμάτων είναι οι βασικότερες αιτίες που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι, ύστερα από την παράταση που πήρε η χώρα μας και ο Νομός μας μέχρι το τέλος του χρόνου, τα χρονικά περιθώρια εφαρμογής των διατάξεων που απαγορεύουν τη συνεχή ταφή των στερεών αποβλήτων σε χώρους ( ΧΥΤΑ ) ή και χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης ( ΧΑΔΑ ) εξαντλούνται και επισύρουν βαριά χρηματικά πρόστιμα που θα ξεπερνούν τις 34.000 ευρώ την ημέρα εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχουμε κλείσει οριστικά όλους τους ΧΑΔΑ.
Στο οριακό κόκκινο σημείο στο οποίο έχει φθάσει η Δράμα, στο θέμα των σκουπιδιών, δεν έχει άλλα περιθώρια και θα πρέπει η Νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει πλέον χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση όλων των έργων που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στους Ταξιάρχες π.χ Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ( ΚΔΑΥ ), Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ( ΣΜΑ ), Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση κ.ά. ).
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων πρέπει κανονικά να ξεκινά από την προσπάθεια μείωσης του όγκου τους, από την λιγότερη Απόρριψη Σκουπιδιών, τουλάχιστον εκείνων που καταλήγουν στις χωματερές, θέτοντας σε εφαρμογή Προγράμματα Ανακύκλωσης. Βέβαια το θέμα αυτό ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες μιας Δημοτικής Αρχής και έχει να κάνει με τους Σχεδιασμούς σε επίπεδο Πολιτείας που πρέπει επειγόντως να αρχίσει. Μπορεί όμως να το ενισχύσει.
Στην Ανακύκλωση πρέπει να σχεδιαστεί ένα αξιόπιστο σύστημα που θα επιβραβεύει όσους την ακολουθούν και θα συγκεντρώνονται από ξεχωριστά και ευέλικτα οχήματα.
Ο Δήμος Δράμας έχει στη διάθεσή του και τα ΜΜΕ ( τηλεόραση, ραδιόφωνα, τοπικές εφημερίδες κ.ά ) που από όργανα αυτοπροβολής του εκάστοτε Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων πρέπει και μπορούν να γίνουν μέσα στην υπηρεσία της πόλης και των δημοτών πρωτοστατώντας στις σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης.
Τέλος είναι βέβαιο ότι, αν συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στο σημαντικό αυτό πρόβλημα, οι επιπτώσεις για τη Δράμα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της θα είναι πάρα πολύ οδυνηρές.
Καλή δύναμη και ευχή μας είναι να στεριώσει σύντομα ένα αξιόπιστο σύστημα Ανακύκλωσης στη Δράμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου